Post warzywno-owocowy wg Dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa o charakterze głodówki leczniczej. Oferujemy turnusy, z których każdy trwa łącznie 21 dni (dwa tygodnie postu i tydzień wychodzenia z postu). Ograniczona podaż kilokalorii (500-800 kcal dziennie) sprawia, że organizm rozpoczyna zastępcze odżywianie – tzw. endogeniczne. Mogą dzięki temu zachodzić procesy samoleczenia i autoonaprawy. Celem jest leczenie chorób cywilizacyjnych od nadwagi poprzez cukrzycę i miażdżycę po nadciśnienie, a także szeroko pojęta profilaktyka. Redukcję masy ciała należy traktować jako efekt uboczny, działanie dodatkowe. Chudnięcie nie jest głównym celem postu.

Przykładowe menu

Śniadanie
Zakwas buraczany
Sok: jarmuż, jabłko, cytryna
Kalafior (podgrzać)
Surówka z kalarepy, marchewki i ziół

II Śniadanie
Sałatka owocowa

Obiad
Cukinia duszona z cebulą, pomidorem i czosnkiem (podgrzać)
Sałatka z rzodkiewką i szczypiorkiem
Surówka z kapusty z ogórkiem i koperkiem

Przekąska
Mus z dyni z ziołami (podgrzać)

Kolacja
Sok: marchew, pomarańcz, cytryna
Frytki z marchewki w przyprawach (podgrzać)
Pomidor z cukinią, pomidorem i szczypiorkiem

Menu