Zdrowa i niskokaloryczna kolacja w trakcie diety

Strona główna » Zdrowa i niskokaloryczna kolacja w trakcie diety

Najnowsze aktualności

Która dieta pudełkowa jest najlepsza?

Dieta 1700 kcal – dla kogo?

Jak obliczyć wskaźnik BMI?

Co to jest indeks glikemiczny?

Dieta pudełkowa – czy warto?

Kontakt

zdrowa kolacja

Lekka kolacja doskonale wpisuje się w zdrowy styl życia. Nie warto z niej rezygnować – przestrzeganie kilku zasad sprawia, że ten posiłek nie tylko można jeść bez wyrzutów sumienia, lecz także staje się on częścią zbilansowanego menu, wpływającego korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Jak zatem powinna wyglądać zdrowa i niskokaloryczna kolacja w trakcie diety?

Kiedy jeść kolację?

Wiele osób rezygnuje z wieczornego posiłku, chcąc uniknąć przyjmowania dodatkowych kalorii. Okazuje się jednak, że dobrze zbilansowana dieta i odpowiednie przerwy w jedzeniu sprawiają, że posiłek ten nie tylko nie szkodzi, lecz także wspiera prawidłową pracę organizmu. Warto natomiast trzymać się kilku zasad przy jego przygotowywaniu i jedzeniu. Jedna z najważniejszych dotyczy pory spożywania, lecz nie chodzi tu o konkretną godzinę (najczęściej wskazuje się 18). Ważniejsze jest, aby ostatnie danie jeść na 2-3 godziny przed snem. Możesz więc samodzielnie ustalić optymalny czas, dopasowując codzienny jadłospis do swojego rytmu dnia.

 

Najważniejsze zasady zdrowej kolacji

Oprócz wspomnianej już godziny ważne jest oczywiście to, co jesz. Warto pamiętać, by był to pełnowartościowy, ale jednocześnie lekki posiłek. Odpowiednio zbilansowana żywność zapewni również uczucie sytości. Duża ilość warzyw jest niskokaloryczna, a przy tym bardziej pożywna niż niewielka, słodka przekąska.
Będąc na diecie, możesz więc celebrować kolację i cieszyć się nią bez wyrzutów sumienia. Nawet jeśli nie zapewni Ci sytości od razu, wystarczy chwilę poczekać, aby przestać odczuwać głód i odzyskać dobre samopoczucie.

kiedy jeść kolację

Co jeść na kolację?

Ostatni posiłek w ciągu dnia powinien być lekkostrawny i niskokaloryczny, a jednocześnie dostarczać odpowiednią porcję składników odżywczych, w tym witamin. Nie wybieraj więc produktów ciężkostrawnych, które mogą zakłócić nocny wypoczynek, zmuszając organizm do wytężonej pracy związanej z trawieniem. W trakcie odchudzania sięgaj po warzywa, chude wędliny czy ryby. Ciekawym rozwiązaniem jest również catering dietetyczny, zapewniający menu na cały dzień. Na taką opcję mogą zdecydować się mieszkańcy Białegostoku.

Przykładowe wieczorne menu

W trakcie diety ważne jest, by jedzenie było nie tylko niskokaloryczne, lecz także smaczne. Dzięki temu proces zrzucania wagi nie stanie się męczący, więc bez problemu zachowasz konsekwencję, osiągając wyznaczony cel. Dobierz odpowiedni rodzaj menu, dopasowany do Twoich preferencji. W Fit-Bag jest to możliwe dzięki dostępności kilku typów diety.

Co możesz jeść wieczorem? Oto kilka pomysłów:

  • zupa krem ze świeżych pomidorów z bazyliowym pesto i pełnoziarnistymi grzankami, która sprawdza się świetnie w diecie standardowej;
  • placuszki z płatków owsianych i warzyw, pasujące do menu wegetariańskiego lub wegańskiego;
  • sałatka z serem korycińskim i prażonymi orzechami nerkowca – idealna w diecie ketogenicznej;
  • sałatka nicejska – prosta w przygotowaniu, odżywcza i sycąca, którą bez problemu zrobisz samodzielnie, nie poświęcając na to wiele czasu.

Okazuje się, że zdrowa i niskokaloryczna kolacja w trakcie diety jest dodatkowo bardzo smaczna.

A jeśli nie masz ochoty przygotowywać wieczornego posiłku?

Prowadząc szybki, intensywny styl życia, nie zawsze znajdziesz czas na gotowanie odpowiednio zbilansowanych dań. W takiej sytuacji wybierz wygodne i skuteczne rozwiązanie, jakim jest dieta pudełkowa. Mieszkańcy Białegostoku mogą liczyć na dostawy jedzenia pod niemal każdy adres. Po nawiązaniu współpracy z firmą cateringową Twoje wieczorne posiłki staną się lekkie oraz niskokaloryczne. To świetny sposób na schudnięcie i zdrowe odżywianie w jednym.

Przygotowując ostatni posiłek w ciągu dnia, pamiętaj, by jeść go odpowiednio wcześniej, a nie bezpośrednio przed snem. Powinien być pożywny, a jednocześnie lekkostrawny. Niech będzie przyjemnością nieobarczoną wyrzutami sumienia, zdrowym daniem, które uzupełnia codzienny jadłospis.

Menu