Dieta bez nabiału w cateringu dietetycznym

Strona główna » Dieta bez nabiału w cateringu dietetycznym

Najnowsze aktualności

Która dieta pudełkowa jest najlepsza?

Dieta 1700 kcal – dla kogo?

Jak obliczyć wskaźnik BMI?

Zdrowa i niskokaloryczna kolacja w trakcie diety

Co to jest indeks glikemiczny?

Kontakt

dieta pudełkowa bez nabiału

Wprowadzenie tego typu diety specjalistycznej do stałej oferty posiłków dostarczanych pod drzwi Klientów wynika z narastających potrzeb. Coraz więcej osób decyduje się na nią ze względów zdrowotnych, odkrywając u siebie na przykład nietolerancję laktozy. Poniżej o tym, jak takie menu powinno wyglądać. Pokażemy to na przykładzie menu Fit-Bag.

Dieta bez nabiału – co to oznacza?

Dieta bez nabiału nazywana bywa też bez mleczną. Samo nie picie mleka krowiego tu jednak za mało, trzeba wyeliminować także jego przetwory. Oznacza to, że z posiłków wykluczony powinien zostać nabiał we wszystkich innych postaciach, a więc dodatkowo:

  • śmietana, kefir, jogurt, maślanka,
  • sery białe, żółte i różnego typu serki,
  • masło, a także inne produkty zawierające białka mleka krowiego.

Po wykluczeniu z jadłospisu tych produktów, poprawa samopoczucia i ustąpienie dolegliwości gastrycznych między innymi u osób, które nie tolerują laktozy lub cierpią na nadwrażliwość na białka mleka krowiego zwykle następuje bardzo szybko. Bez konieczności łagodzenia przykrych objawów farmakologią, od razu skutecznie leczy się przyczynę problemu.

Bez nabiału w pudelku, da się tak?

Specjaliści od zdrowego odżywiania proponujący profesjonalne menu bez mleczne w lokalach gastronomicznych lub do stosowania w domu, nie budzą już zdziwienia. W temacie cateringowym natomiast musiało minąć sporo czasu, aby Klienci przekonali się, że także ta forma może spełniać wszystkie ważne warunki.

Skomponowanie zbilansowanej diety bez nabiału w konfiguracji, jaką daje dieta pudełkowa, na pierwszy rzut oka może okazać się skomplikowane. Jednak w praktyce, gdy za przygotowanie menu odpowiedzialni są specjaliści, wszystko układa się w spójną całość.

Potrzebna są do tego:

  • wiedza dietetyczna i medyczna,
  • odpowiedzialność oraz
  • dobrej jakości składniki, aby zapewnić organizmowi wszystko, czego potrzeba do prawidłowego funkcjonowania.

W Fit-Bag wiemy, że znając zasady tworzenia danego planu żywieniowego, wprowadzając dostępne na rynku substytuty mleczne – produkty sojowe, różnego rodzaju napoje roślinne, a także wegańskie zamienniki serów, można stworzyć wartościowe menu.

W planie diety bez nabiału, dostępnym w naszej stałej ofercie, wykorzystujemy:

  • mięsa, ryby, jaja,
  • rośliny strączkowe, pełne ziarna zbóż,
  • warzywa, owoce, orzechy i pestki.

Oprócz tego, posiłki powinny być tak przygotowywane, aby nie zawierały nawet najmniejszych ilości mleka i jego przetworów. Dzięki temu dieta pudełkowa będzie mogła być stosowana przez osoby zmagające się z nietolerancją laktozy, również w jej najcięższej postaci.

Do tego trzeba zadbać o kaloryczność, różnorodność, smak, zapach ale także zachęcający wygląd dań. Tak, żeby chciało się jeść.

Mamy taką dietę 3- lub 5-posiłkową, układaną pod ścisłym nadzorem specjalistów, którzy komponują dzienne menu w kilku opcjach kaloryczności do wyboru: 1200, 1500, 1700 lub 2000 kcal.
W razie potrzeby jest też możliwość konsultacji z dietetykiem odnośnie indywidualnych potrzeb lub gdy Klient chce się upewnić czy wybrane menu będzie dla niego odpowiednie. Dotyczy to między innymi osób, które wymagają dodatkowych zaleceń w kwestii diety. Przykładem są kobiety w ciąży, sportowcy czy osoby starsze.

zdrowe produkty używane w diecie pudełkowej

Białostocki Fit-Bag wie, co dobre

Wprowadzając opcję bez nabiału w naszym cateringu dietetycznym, kierowaliśmy się chęcią ułatwienia codziennego funkcjonowania osobom, które nie mogą jeść nabiału, a chcą odżywiać się zdrowo i dostarczać sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Wielu Klientów, którzy powinni być na diecie bez mlecznej ze względów zdrowotnych lub chcą jej spróbować z ciekawości, trafia właśnie do Fit-Bag w Białymstoku. Z przyjemnością odpowiadamy na to zapotrzebowanie.

Jeśli dotychczas w Twojej diecie były obecne składniki, które miały wpływ na problemy zdrowotne lub gorsze samopoczucie, dobrym wstępem do zmiany menu może być post warzywno-owocowy wg dr Ewy Dąbrowskiej. To sposób, aby oczyścić organizm z toksyn, pobudzić go do samoleczenia i przygotować na wybrany plan żywieniowy.

Menu