Dieta pudełkowa – jak podgrzewać?

Strona główna » Dieta pudełkowa – jak podgrzewać?

Najnowsze aktualności

Która dieta pudełkowa jest najlepsza?

Dieta 1700 kcal – dla kogo?

Jak obliczyć wskaźnik BMI?

Zdrowa i niskokaloryczna kolacja w trakcie diety

Co to jest indeks glikemiczny?

Kontakt

podgrzanie diety pudełkowej

Dieta pudełkowa od lat cieszy się dużym zainteresowaniem miłośników zdrowego stylu życia. Osoby, które z niej korzystają, zastanawiają się, jak podgrzewać jedzenie, by nie utraciło właściwości smakowych i wartości odżywczych. Istnieje kilka sposobów, jednak należy zachować określone zasady, aby cieszyć się zdrowymi oraz świeżymi posiłkami.

Jak dostarczany są gotowe dania

Catering dietetyczny to najczęściej tacki jednorazowego użytku z przegrodami, w których znajdują się poszczególne części dania (mięsa, ziemniaki lub kasze, sałatki). Takie rozwiązanie jest bezpieczne dla przewożonej żywności i umożliwia zachowanie jej świeżości, a także pozwala na zabezpieczenie przed zmieszaniem składników.

Warto zdecydować się na usługi firm cateringowych, które dostarczają posiłki w wysokiej jakości pudełkach. Przykładem jest Fit-Bag. Opakowania powinny gwarantować szczelność oraz posiadać odpowiednie atesty, w tym ISO 9001. Dobry wybór stanowią opakowania w pełni biodegradowalne lub takie, które można poddać recyklingowi.

jak podgrzać diete pudełkową

Najprostszy sposób to podgrzanie w mikrofalówce

Dowożone dania są już ugotowane lub usmażone, a Klient powinien je tylko podgrzać. Nie musi używać do tego garnków, standardem jest podnieść temperaturę jedzenia z użyciem mikrofalówki. Zalety tej metody to:

  • bezpieczeństwo oraz zachowanie potraw w nienaruszonym stanie,
  • szybkość – wystarczy włączyć odpowiedni program, aby po kilku czy kilkunastu minutach przystąpić do konsumpcji,
  • wygodny dostęp do urządzenia – jest ono obecne w niemal każdym domu i miejscu pracy, jednak gdy konieczny byłby zakup mikrofalówki, znajdziesz solidny model w rozsądnej cenie.

A jak podgrzewać potrawy w mikrofalówce, by zachowały swoje właściwości odżywcze? Należy:

  • ustawić program zgodny z zaleceniami firmy cateringowej oraz własnymi preferencjami, aby jedzenie nie było zimne lub nie doszło do jego przypalenia,
  • ponacinać folię, lecz nie usuwać jej – dzięki temu dania nie będą się przesuszały,
  • przelać lub przesypać do innych pojemników te posiłki, które nie wymagają podgrzewania – dotyczy to sosów, sałatek, pomidorków koktajlowych czy pieczywa ryżowego, jakie są oferowane na przykład w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Przed włożeniem potraw do mikrofalówki nie trzeba przekładać ich na talerz. Podgrzewanie w oryginalnym opakowaniu zapobiegnie utracie smaku.

Mamy do wyboru kilka innych możliwości

Jeśli nie posiadasz mikrofalówki lub nie korzystasz z niej z określonych przyczyn, możesz zdecydować się na inne standardowe rozwiązania. Tutaj również wystarczy minimum zaangażowania, aby nadać potrawom odpowiednią temperaturę.

Każda metoda zapewnia zachowanie walorów odżywczych dań, przy czym ważne jest stosowanie się do konkretnych zaleceń. Dostępne opcje to podgrzewanie:

  • w piekarniku – przed włożeniem jedzenia należy umieścić danie w żaroodpornym naczyniu lub na papierze do pieczenia; tackę można w całości włożyć jedynie do urządzenia konwekcyjnego, które wykorzystuje parę wodną w ramach termoobiegu;
  • w garnku – należy usunąć opakowanie i pamiętać o lekkim podlaniu potrawy wodą, przykryciu pokrywką oraz grzaniu na wolnym ogniu, aby zapewnić optymalną temperaturę i nie przypalić posiłku;
  • na patelni – trzeba oczywiście wyjąć jedzenie z pudełka. Jeżeli problemem nie będzie podwyższenie kaloryczności dania, warto zastosować niewielką ilość oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Gdy jednak wartość energetyczna jest kwestią kluczową, należy użyć patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, na której smaży się bez tłuszczu.

Dostępne są zatem łatwe i szybkie sposoby podgrzewania diety pudełkowej, czyli poza walorami smakowymi i prozdrowotnymi spełniony zostaje kolejny warunek stawiany takiej formie odżywiania, w tym przypadku dotyczący szybkości i wygody. O ewentualne dodatkowe metody, jak podgrzewanie mięsa na grillu, zapytaj nas dzwoniąc lub wysyłając zapytanie mailowo.

Prawidłowe przygotowanie – smaczne i zdrowe jedzenie

Jak podgrzewać, by nie utracić wartości zdrowotnych i walorów smakowych dań oferowanych w ramach diety pudełkowej? Najprostsze rozwiązania opisaliśmy powyżej, lecz w przypadku pytań lub wątpliwości służymy fachową pomocą. Stosując się do zaleceń masz pewność wyboru właściwej metody.

Zobacz również Dieta wegetariańska z pudełka? To możliwe

Menu